Året 2019 och Spirulina

To plant a Garden is to create Magic

Sitter med Sookie i knät och tittar ut genom mitt köksfönster samtidigt som jag reflekterar över det år som gått

Ett år fyllt med hårt arbete i trädgården med en hel del nyplanteringar. Lyckokänslan av att nu kunna hela processen med egna lavendelsticklingar och få dem att stadigt växa fram värmer gott i hjärtat. Det tog ett par år att säkerställa men nu sitter det i fingrarna. Ett stort tack till det unga paret som tipsade mig om Capellagården på Öland.

Ett stort tack går också till Peter Rishede som förklarade hela processen med vad som sker när man sätter sticklingar på ett enkelt och begripligt sätt med lite dansk dialekt. Dessa människor var några av de som besökte lavendelodlingen 2018. Tänk vad möten oss människor emellan kan ge…

Drygt 700 besökare tog sig hit till byn Fastlycke under året 2019.

Jag blev positivt överraskad av alla dessa trevliga människor som under sommaren 2019 gjort sig besväret att komma och titta på lavendelodlingen. Det är en magisk växt med en sagolikt god doft som påverkar oss alla men på olika sätt.

Det blev också ett antal te sittningar av enklare slag då jag inte var förberedd på att en artikel i tidningen skulle ha en sådan genomslagskraft.

Det första planerade gäst-tehuset kom av sig lite..

Då jag inte är snickare utan bara en glad amatör med hammare visade det sig bli lite fel proportioner, hi hi hi…

Kanske var det en tanke med det trots allt för nu färdigställs detta bygge till att bli Tegubbens Tebod istället.


Uppskattade te-sittningar vid caféborden i lavendelfältet och i biotopen.

Under sommaren köptes det in några enklare café-set till besökarna som visade sig vara uppskattat. Så jag tror jag kommer att öka upp dessa små bord och stolar istället för de små Gästtehus som jag hade planerat från början.

Vi får se i sommar jag är ju känd för att kunna ändra på planerna under livets gång så inget står hugget i sten.


Örter & Teer

Tro nu inte att gubben har legat på latsidan efter sommaren. Gensvaret på örten kamomill blev större än förväntat. Många har valt att använda denna örts lugnande egenskaper som en extra dos lugn bland annat i Tegubbens Lavendel & Ört Te och en del dricker te enbart på de torkade kamomillblommorna.         

Detta har gett mig blodad tand och jag kommer i sommar att prov odla kamomill här på gården. Förhoppningen är att kunna odla den själv istället för att köpa den från odlaren i Danmark.      

Ett nytt te kommer att se dagens ljus under våren.

Jag har experimenterat under hösten med hibiskusblommor, citronmeliss, citrongräs, torkad grapefrukt, granatäpple, och givetvis lavendel.

Hoppas detta te kommer att uppskattas i lavendelraderna i sommar. Återkommer när jag fått till det färdigt och klart.


Skogsbad

Ni som följt mig under hösten har fått veta att jag gärna laddar mig själv med inre ro och skaparglädje ute i min biotopskog bestående av gamla bokträd. Detta blev jag introducerad till under en av mina tjänsteresor i Japan under 90 talet. Fenomenet kallas för skogsbad och är idag väldokumenterat av både läkare och forskare som skrivit många utredningar kring trädens inverkan på oss människor.

Jag är väl medveten om att skogsbad sker lite här och var även i vår del av världen men vill gärna dela med mig av denna upplevelse just här i byn Fastlycke i min biotopskog. Så under våren/sommaren 2020 kommer den som vill att kunna få låna en plats som är förberedd med en skön stol samt tillhörande filt och där helt fritt få njuta av trädens inverkan.

Kanske blir det du?


Spirulina

Så var det ju det här med månadens te erbjudande. Ett te med en av vår planets mest näringsrika födoämne det vill säga Spirulina. Fram till idag har jag importerat denna alg från Spanien.

Orsaken till att detta te ingår i Tegubbens sortiment är efterfrågan från människor som fastar detoxar dvs genomför rening/avgiftningskurer. Så vad är mer lämpligt efter all julmat?

Att nu få möjligheten till att köpa den från Sveriges första spirulina odlare känns verkligen bra. Visst blir den lite dyrare men både smak och kvalitet är klart mycket bättre och transportens inverkan på naturen gör det som en klok investering.

Så till sist för dig som vill veta lite mer om spirulina.

Spirulina är en blågrön mikroalg som tillhör gruppen cyanobakterier. Spirulina klassas ofta som superfood tack vare sitt oerhört höga innehåll av näringsämnen. Spirulina innehåller stora mängder protein, nyttiga fetter och livsnödvändiga vitaminer och mineraler. Det höga näringsinnehållet har gjort spirulina till ett mycket populärt tillskott som många använder dagligen.

Spirulina innehåller inte mindre än 100 olika näringsämnen. Spirulina är speciellt rik på protein, vitaminer, mineraler och det gröna färgämnet klorofyll. Spirulina innehåller bland annat B-vitaminer, C och E samt mineralerna magnesium och järn. Spirulina innehåller alla essentiella aminosyror som kroppen behöver, vilket är ovanligt för en vegetabilisk proteinkälla. Vitamin C fungerar som antioxidant och så gör även många ämnen som ingår i klorofyll. Antioxidanter hjälper till att skydda kroppens celler från oxidativ stress. Järn behövs för vår blodbildning och syretransport medan magnesium behövs för våra musklers förmåga till avslappning.

God fortsättning till er alla!

Märkt , , , , , ,