Plantera lavendel – Tegubbens tips och råd.


Det som beskrivs i denna blogg är baserat på mina egna erfarenheter från min egna lavendelodling. Inget är alltså hugget i sten och varje trädgårdsentusiast har sina egna lösningar. Så med andra ord.

Det finns säkert flera olika sätt att plantera lavendel på men dessa har varit lyckade för mig. Och förhoppningsvis blir mina erfarenheter och eventuella dråpligheter hjälpsamma för dig.


Vilken Lavendel?

Det gör mig ledsen varje vår att se människor bli besvikna då deras lavendel inte har klarat vintern. Det är därför jag här vill förtydliga vilka två säkra sorter av lavendel du kan satsa på och känna dig säker med.

Lavendula Augustfolia Hidcote Blue eller Münsted.

Själv har jag valt den tåligaste av dem, Lavendula Augustfolia Hidcote Blue. Jag bor i växtzon 2 straxt söder om Kalmar.


Vilken typ av jord?

Det förs många diskussioner kring byte av jord och jordförbättring och tillförsel av sand och kalk.

Min erfarenhet har dock gett insikter i att lavendeln är mycket anpassningsbar.


Lavendeln vill ha torrt om fötterna.

Mot alla odds (om man ska lyssna till andra) valde jag att bearbeta min klapperstensjord med stora inslag av lera med hjälp av min granne och dennes traktor med tillhörande maskiner. 110 meter hade blivit förödande att bearbeta för hand.


För den mindre trädgården hade jag valt att bara gräva upp jorden och luckra upp den. Gräv gärna ner på djupet för det hjälper lavendelns rötter växa sig ner på djupet fortare.


Här i byn Fastlycke finns det gott om lera en bit ner i jorden. Detta innebar att under vintern kunde det stå dagvatten där jag hade för avsikt att sätta min lavendel.

Jag drog mig till minnes att den odling som fångade mitt intresse för lavendeln i Oregon USA hade upphöjda odlingsbäddar. Ca 24 år senare förstod jag varför.

Så jag har samtliga lavendelplantor satta i en lite upphöjd jordbädd vilket jag starkt rekommenderar oavsett antal plantor. Lavendeln vill ha torrt om fötterna.


-Jag såg en bergsluttning med ett violett sken och var tvungen att stanna.

Läs mer om hur jag upptäckte lavendeln i reportaget ur tidningen Barometern: ”Te-gubben ger terapi för själen”


Rensa ogräs? Nej tack. Satsa på en bra fiberduk.

Tror inte vi är många som gillar timmar av arbete med att rensa ogräs. Jag gör det i alla fall inte. Så därför valde jag att investera i en riktig fiberduk av bra kvalitet vid namn Plantex® från företaget Byggros.

Den kostar lite mer men den ruttnar inte upp som de fiberdukar man ofta finner hos de större blomstervaruhusen som bara överlever ett eller två år.

I min första lavendelrad lade jag en sådan fiberduk av lite tvivelaktig kvalitet från ett av de större blomstervaruhusen och idag dyker bitar av den upp lite varstans i trädgården. Det gjorde mig väldigt besviken då säljaren va så tydlig med att den va bra. Numera handlar jag inte där längre.

Så satsa på en bra fiberduk. Om du bara behöver lite grann kan du bland annat hitta Plantex® fiberduk från Byggros på exempelvis Bauhaus. (Följ länkarna i texten för mer info om fiberduken).


På våren dyker det alltid upp lavendelplantor.

Det dyker alltid upp lavendelplantor på våren ute i blomsterhandeln. Som jag skrev tidigare finns det många arter av lavendel som inte lämpar sig till mer än som prydnad över sommaren då den inte klarar vårt klimat.

Jag valde att köpa utomhusodlade sticklingar från Danmark. Varför just sticklingar undrar du kanske? Jo, det är då man får lavendeln helt 100% färgtrogen. Frösådd lavendel kan variera både till växtsätt och färg.

Ytterligare en fördel med utomhusodlad lavendel är att den har redan härdats eftersom den har stått ute en vinter innan den kommer i jord. I mitt fall blev detta mycket lyckat då jag kunde räkna förlusten på ena handens fingrar på totalt drygt 1600 plantor.

Så ta dig tid att hitta rätt leverantör av din lavendel. Förslagsvis hos en lokalt förankrad handelsträdgård som säkerligen vet var i Danmark de kan beställa lavendel odlad från sticklingar.


Klipp ner din lavendel.

Nu kanske du tror att jag blivit galen. Att börja med att klippa ner sin inköpta planta kan gör väldigt ont i kropp & själ men det är nödvändigt. Varför då?

Jo, vill du ge din lavendel den bästa förutsättningen till liv så bör den få chans att koncentrera sig på att bilda rötter fort. Detta gör du genom att klippa ner den till tre liggande fingrars höjd innan du planterar den.

Ja, har den redan blommor så ska även dessa klippas ner. Den kommer att prioritera sina rötter ett tag sen kommer den ge livskraft till att blomma samma sommar. På detta sätt ger du den livskraftiga rötter som kommer att överleva vinterns kyla och väcka plantan till liv igen kommande vår.


När ska lavendeln planteras ut?

Jag bor i zon 2 utmed östkusten söder om Kalmar. Detta innebär att nattfrosten håller i långt in i maj månad. Många köper och sätter ut sina lavendelplantor innan frosten har släppt sitt grepp vilket leder till att plantan i värsta fall dör. Så i vilken växt zon bor du i?

Jag har valt att sätta min lavendel i slutet av maj då behöver jag inte oroa mig särskilt mycket när jag klipper ner den. Men jag är ju lite lavendelnörd men många plantor och då är det bättre att odla säkert.


Avstånd mellan lavendeln?

Jag odlar ju min lavendel för att sedan använda den till olika teblandningar samt att den är underbar att titta på under sommaren. Jo! En sak till! Givetvis doften! Att få gå ut på morgonen och känna morgonvinden fylld med lavendeldoft är helt underbart!

Jag har valt att sätta mina plantor med ca 35 cm mellanrum vilket bildar en blålila häck eller som en del besökare säger påminner det om ett ”blålila hav”.


Vattna inte din lavendel ovanifrån.

Min andra sommar här på gården sattes det drygt tusen plantor och det blev en mycket torr sommar. Lavendeln älskar sol och värme och kan sitt första levnadsår behöva lite vatten. Jag valde droppslang som vattnar sakta och försiktigt.

Har även enstaka plantor som vattnas för hand men då är det viktigt att inte vattna lavendeln ovanifrån och rakt ner över plantan. Ofta medför detta att plantan blir gles i mitten vilket kan knäcka dess spröda grenverk första året. Så det som vattnas med kanna vattnas på sidan av plantan i min trädgård.


Blommar redan första året.

Ja lavendeln är en tacksam växt. Trots nerklippningen i slutet av maj så kommer den att bjuda på sin väldoft och blomning.

Ibland kan det dock bli inslag av döda grenar i en planta. Låt dessa vara kvar till nästa år. Har dom inte återhämtat sig så ta bort dem försiktigt.

En sticklingsodlad lavendel som du köper består ofta av tre till fyra sticklingar som satts i krukan. Branschen gör så för att vi ska få en kraftig planta vid köp. Jag tar numera fram egna sticklingar och sätter dem en och en för att undvika att en del av plantan skall dö och se tråkig ut. Med lite gröna-fingrars-känsla kan man dock rätta till eländet, men det tar tid.

Ibland säger ett foto allt. Den lavendel som du har följt genom detta blogginlägg så här långt sattes maj 2017 och fotot här ovanför är från samma sommar.


Skörda din lavendel i augusti.

Då jag använder lavendeln till olika teblandningar så är det viktigt att skörda den vid rätt tidpunkt. Detta sker i augusti månad. I samband med skörden så klipper jag också ner mina plantor på samma sett som sker exempelvis i Provence men dock tidigare då det är ett annat klimat där.

Fördelarna med att klippa ner lavendeln i augusti är många. Den hinner att återhämta sig ordentligt och riskerar ej utsättas för nattfrost vilket kan ställa till det med dödlig utgång.

Att klippa ner sin lavendel väcker ofta diskussioner trädgårdsintresserade emellan och därför finns det många olikheter om när var och hur. Jag väljer dock att förespråka växtens naturliga skördemånad i vårt land med alla dess fördelar och minimerande av risker.


Att få dela med sig av lavendeln är ett privilegium som leder till många fina möten här hemma. Jag kommer nog förbli en lavendelnörd som tillverkar lavendel & örtteer och förespråka dess många fördelar. Sätt några plantor du också och låt dig ryckas med!


Tegubbens teer är utvalda med stor omsorg och har alla sina unika egenskaper. På torsdagar blandar Tegubben sina teer utefter sina kunders beställningar. Allt enligt gammal hantverkstradition.

Märkt , , , ,