Tegubbens bästa tips om sticklingar av lavendel

Sommaren 2019

Välj tidpunkt.

Enklast att lyckas med sticklingar är det om man tar dem i augusti vid skörd vilket också blir mest naturligt. Det är många trädgårdsintresserade som dock väljer våren men jag rekommenderar augusti av flera skäl. Sticklingarna klarar att stå utomhus även under vintern.

Sticklingen jord & odlingsbädd.

En ca 10cm lång avbruten gren av lavendel med klack.
Odlingslådan byggd av begagnat virke och begagnade fönster.

Jag väljer att bryta av en ca 10cm lång gren utan blommor, (se foto). På detta sätt får jag med en vedartad klack som enligt min erfarenhet gynnar sticklingens utveckling och överlevnad.             

Sedan avlägsnar jag bladen på halva sticklingen. Därefter gör jag en tunn reva ca 4-5cm (ytlig skada i veden) med min tumnagel på den nedre delen av sticklingen. Denna såryta bidrager enligt min erfarenhet till att utveckla rötter fortare.

Sedan är det dags att plantera ner halva sticklingarna i jorden i en hemmabyggd odlingsbädd.

Jag har helt vanlig jord från gården i botten och har lagt ca 4cm lättare jord överst som finns att köpa ofta kallad så-jord.

Dags att vattna och täcka över.

Lavendelsticklingar satta 27 augusti 2019

Nu är det dags att vattna och lägga på täckglas (gamla fönster). Sedan håller jag jorden lätt fuktad under glasen i 3 veckor. Efter dessa 3 veckor tar jag bort glasrutorna och gör inget mer utan inväntar våren. Det spelar ingen roll om det kommer snö eller ej

En ny vår kommer och så gör även sticklingarna.

Lavendelsticklingar vaknar april 2020

Vilken underbar glädje och känsla att på våren få se hur den gröna färgen sakta kommer ut i bladen på sticklingarna satta i slutet av augusti månad.

Vad har hänt egentligen sedan dom sattes? Jo, under de 3 veckorna som de var täckta med glas så blev det varmt och fuktigt vilket tvingar den lilla sticklingen till ett av 2 val. Hårt men sant det vill säga att dö eller snabbt sätta rötter för att kunna överleva. Och lavendel är en överlevare med rätt skötsel och mycket kärlek.

Nu låter vi våren och solen göra resten.

Sticklingar den 20 juli 2019

Efter ytterligare några månader från uppvaknandet i slutet av april står dom där perfekta för att planteras ut. Att få ta del av detta mirakel ger en varm känsla i hela kroppen och stor vördnad för livet överhudtaget.

11 månader har nu gott dags att plantera ut.

Dags att sätta ut sticklingarna i slutet av juli 2019.
Lavendeln på plats i slutet av juli månad 2019
Nedklippning till 3 fingrars (liggande) höjd.
Nu ska de nyplanterade och nyklippta plantorna bara vattnas.

Cirkeln är sluten och sticklingarna vaknar upp våren 2020

Vill du uppleva den glädje som lavendeln kan ge? Då är du välkommen under säsongen 2020 som startar den 22/6.

Att dofta och njuta kostar inget skrattar Tegubben och ler.

Märkt ,