Skogsbad i Tegubbens biotopskyddade bokskog

Välkommen till Tegubbens skogsbad.

Vad är skogsbad?

Skogsbadet har sin begynnelse i Japan och kan kort kallas för naturterapi.
Wikipedia kan vi läsa att skogsbad uppstod på 1980-talet som motvikt till stress och utbrändhet och har sedan dess spritt sig över världen. På Japanska heter skogsbad Shinrin-Yoku som kan översättas till just skogsbad eller att känna skogens atmosfär. 2017 blev skogsbad upptaget i Språkrådets nyordlista som ett av svenska språket nyaste ord.

I vårt grannland Finland va kommunen Sibbo den första kommunen i landet att ta med patienter ut i skogen istället för att ge dem medicin vid stress och utbrändhet. Socialpsykiatrin i Sjöbo har tillsammans med Friluftsfrämjandets stöd ett projekt som kallas ”Häng med oss ut” som hjälper långtidssjukskrivna komma ut i naturen.

Forskare på svenska Alnarps Lantbruksuniversitetet visar att naturen faktiskt läker utbrändhet bättre än mediciner. Något som kan ses tydligt i vårt arbete med rehabiliteringsträdgården i Alnarp, säger professor Erik Skärbäck till P4 Kristianstad.

”Att naturen har en bättre läkande verkan än mediciner och andra terapier, vid till exempel utbrändhet,  det ser vi tydligt på vårt arbete med rehabiliteringsträdgården i Alnarp.”

-Erik Skärbäck, professor emeritus. 

Skogsbad handlar egentligen om att titta känna och lyssna.
Stress och stressrelaterade sjukdomar är ett globalt problem. Allt fler söker svar i naturen. Forskning har visat att vi mår bra av att vistas i naturen. Att besöka Tegubbens skyddade bokskog innebär att du fokuserar på något annat än dig själv. Besöket blir både en neurologisk och kroppslig process.

Grönt är skönt.

Men visste du att den gröna färgen ger en trygghetskänsla och att det är viktigt att vi kan uppfatta grönt?

Vila huvudet, inte kroppen.

Att komma hem från jobbet och lägga sig på soffan vilar kroppen – men inte huvudet. Allra minst om du har mobilen på. Ta med dig stressen ut i Tegubbens bokskog, du har ju redan betalat den via din skatt för att den skall skyddas för framtiden, det vill säga den är Biotopskyddad. Med andra ord det kostar dig inget. Resultatet låter inte vänta på sig. Det ironiska i det hela är att du behöver bara vara – ändå är det den svåraste biten.

Bara du och bokskogen

Bara du och bokskogen

Många tänker på att krama träd när de hör ordet skogsbad.
Varför inte prova när du kommit fram till din plats i bokskogen? Ingen ser dig mer än du, skogen, dess djur och väsen. Att gå riktigt nära träd och krama dess bark anses faktiskt ha hälsofrämjande effekt. Trädet tror att det attackeras, känner sig klämt och utsöndrar läkande substanser.

Tre olika platser.

Järnåldersmannen.

Du som söker svar kan kanske få dem besvarade här. Många kan känna sig starkt berörda på denna plats.

Kanske beror det på att platsen ligger intill en järnåldersgrav?

Gläntan.

Här vilar ett öppet lugn som snabbt sprider lugn och glädje till de som som lutar sig till rätta här.

Vindsus.

Precis som namnet säger så rör sig ofta vinden här. Många säger sig fått sina sinnen lättade från oro och betungande saker har klarnat.

Boka din plats.

Tegubben har på samtliga tre platser satt ut en solsäng där ryggen kan justeras. Du tar med dig lämplig filt samt en kudde för du kommer att vilja ligga ner efter en stund. Givetvis får du ta med dig egen stol om du vill. Terrängen är skogsmiljö så välj ett par lämpliga skor. Det är ingen lång sträcka att gå och Tegubben visar dig till den plats du har valt.

Men innan du packar kontakta Tegubben för tid gällande ditt besök. Det gör du enklast på följande email: mail@tegubben.se, på hans mobil 0725 530600 eller så fyller du i kontaktformuläret här: Kontaktformulär.

Skogsbad sker mellan kl. 09.30 – 19.00 veckans alla dagar. Givetvis helt utan kostnad.

Vill du veta mer fakta om skogsbad så rekommenderar jag dig att söka på ordet skogsbad på Google för jag skulle kunna skriva spaltkilometer om dess positiva inverkan.

Hur hittar du hit?

Tegubben hittar du i byn Fastlycke några kilometer norr om Söderåkra ca 35 kilometer söder om Kalmar. Sms:a ”vägbeskrivning” till 0725 530600 så får du en detaljerad vägbeskrivning av Tegubben via sms. Eller följ vägbeskrivningen via kartan här på Google:

Märkt